Akdeniz diyeti besin çeşitliliğine sahip bir beslenme şeklidir. Sebze, meyve, ekmek, tahıllar, kuru baklagiller, yağlı tohumlar gibi bitkisel kaynaklı besinlerin yer aldığı bir diyettir. Akdeniz tipi beslenme de yağ oranı düşük bir diyet programı vardır. Yağ olarak genelde zeytinyağı tercih edilir. Akdeniz diyetinin kişiyi bir çok sağlık probleminden koruduğu belirtiliyor.
Akdeniz Diyeti Kimler İçin Uygundur?
Akdeniz tipi beslenme porsiyon kontrolü sağlayan herkes tarafından rahatlıkla uygulanabilir. Akdeniz tipi beslenme de çok fazla zorlayıcı, katı kurallar yoktur. Ayrıca kalp sağlığını desteklediği ve kişinin sağlığına olumlu etkilerinin kanıtlandığı bir beslenme tipi olduğu için de herkes için kolaylıkla uygulanabilir bir yöntemdir. Besin çeşitliliği fazla olduğu için nereden başlayacağınızı ve nasıl bir porsiyon kontrolü sağlayacağınızı ayarlamak da zorluk çekebilirsiniz.
Akdeniz Diyetinin Faydaları Nelerdir?
Kalp ve damar hastalıklarını önleyebileceği vekalp sağlığını destekleyebileceği belirtiliyor. Kişiyi damar tıkanıklığı ve inme riskine karşı koruyucu etkisi vardır.
Akdeniz tipi beslenme çeşitli besinlerden oluştuğu için kişinin kan şekeri seviyesini dengelediği veinsülin direncinin oluşmasını engellediği araştırmalarda görülmüştür.
Sağlıklı yağlardan oluşan bir beslenme içeriğine sahip olduğu için beyin fonksiyonu üzerinde koruyucu bir etkisinin olduğu kanıtlanmıştır.
Posadan zengin meyve, sebze, kuruyemişler, kuru baklagiller diyette sıklıkla yer aldığı için vücuda posa alımını arttırdığı ve bağırsak sağlığı için faydalı olduğu düşünülüyor.
Posadan zengin besinlerin alınması ayrıca mide de doygunluğu arttırması, midenin geç boşalmasını sağlaması, uzun süre yiyeceğin çiğnenmesini sağlanması gibi etkilerden dolayı kişiyi obeziteden koruduğu belirtilmiştir.
Her öğün de bol salata tüketimi kişinin yemeklerden daha az yemesini ve porsiyon kontrolünü yapmasını kolaylaştırır.
Meyve ve sebze açısından zengin bir beslenme skalasına sahip bu diyet antioksidan açısından zengin bir diyettir. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerin bağlanmasını sağlar bu da kişiyi kansere karşı korur.
Sağlıklı yağlar özellikle zeytinyağı kullanıldığı için LDL yani kötü kolesterolün yükselmesini önler.
Akdeniz Diyeti Nasıl Yapılır?
Her gün en az 5 porsiyon meyve, sebze ve kurubaklagil tüketilmeli.
Beslenmenize her gün fındık, ceviz, kabak çekirdeği gibi yağlı tohumlar yenebilir.
Haftanın en az 2 gününde et tüketmeyin.
Haftada en az 2 porsiyon balık tüketin.
Tam tahıllı esmer pirinç, yulaf, kepekli ekmek tercih edebilirsini
Akdeniz Diyetinde Yenebilecek Besinler Nelerdir?
Akdeniz tipi beslenmede yenilebilecek besinler şunlardır :
Tahıllar
Baklagiller
Sebze ve meyveler
Zeytin ve zeytinyağı
Balık ve deniz ürünleri
Yumurta, peynir, yoğurt, tavuk eti, hindi eti
Akdeniz Diyetinde Yenmemesi Gereken Besinler Nelerdir?
Hayvansal Kaynaklı Doymuş Yağ
İç Yağlar
Şekerli Besinler
Tereyağı ve Margarin
Beyaz Ekmek, Makarna ve Pirinç
Çikolata, Bisküvi, Kek, Cips gibi paketli gıdalar
Hamur İşleri
Sosis, Sucuk gibi işlenmiş etler
Yüksek oranda yağ içerene peynir, süt, krema gibi süt ürünleri
Akdeniz Diyeti Ne Kadar Süre Uygulanabilir ?
Akdeniz tipi beslenme diğer diyetlere oranla sağlıklı bir beslenme sunduğu için uzun süre uygulanabilecek bir diyettir.
Hamilelikte Akdeniz Tipi Beslenme Uygulanabilir Mi?
Çok çeşitli besinlerden oluşan bir beslenme programı olduğu için ve hücresel düzeyde hücreleri beslediği, besin yönünden zengin özellikle protein ağırlıklı olduğu için hamileler rahatlıkla uygulayabilir.
Akdeniz Diyeti İle Kilo Verilir Mi ?
Şekerli ve hazır besinler yasak olduğu için daha sağlıklı olduğu söylenebilir. Yiyecek çeşitliliği çok fazla olduğundan muhakkak porsiyon kontrolü sağlanmalıdır yoksa aksine kilo aldırabilir. Porsiyon kontrolü sağlandığında zayıflamaya yardımcı olabilir. Özellikle öğle ve akşam yemeklerinde salata her öğünde olduğu için kişinin çabuk doyup yemeklerden daha az yemesini sağladığı için kilo vermeye yardımcı olabilir.
Akdeniz Diyetini Vejetaryenlar Uygulayabilir Mi ?
Akdeniz tipi beslenme de et ürünleri yer aldığı için bu beslenme tipinin vejetaryenlara uygun olduğu söylenemez.
Akdeniz Tipi Beslenme Hangi Hastalıklardan Koruyucu Etkiye Sahiptir?
Özellikle kalp damar hastalıkları, obezite, hipertansiyon, kanser, şeker hastalığı, gibi bir çok hastalığa karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
Akdeniz Tipi Beslenmede Yumurta Yenilebilir Mi?
Doymuş yağ oranı yumurtada fazla olduğu için dikkatli yenmesi gereken bir besindir. Haftada 1-2 defa yemek bu beslenme tipi için en idealidir.